Laden...

Belgische btw-model beschikbaar

Laatste update: Vrijdag 20 december 2019 15:55


In MKG hebben we het Belgische btw-model beschikbaar gemaakt. Eén van de voornaamste verschillen tussen het Nederlandse en het Belgische model is dat er andere btw-rubrieken gebruikt worden. Daarnaast is het in het Belgische model mogelijk om in bepaalde situaties gebruik te maken van meerdere btw-rubrieken.


Selecteer het Belgische btw-model in de administratie-instellingen

Om gebruik te maken van het Belgische btw-model ga je in Administratie instellingen Algemeen Algemeen naar het veld 'BTW model'. Selecteer het Belgische btw-model. Hiermee verandert deels het inkoopfactuurproces. Omdat in het Belgische model geen gebruik wordt gemaakt van de functie 'Accorderen', verdwijnt deze knop uit de module Inkoopfacturen en verdwijnen de volgende administratie-instellingen op het tabblad 'Inkooporder': 'Factuur accorderen actief' en 'Direct fiatteren bij accorderen'.


Nieuwe module Omzetbelasting België na herstart MKG

Na een herstart van MKG is de module Omzetbelasting België beschikbaar. De module Omzetbelasting Nederland is dan niet meer zichtbaar.

Qua indeling lijkt het scherm van Omzetbelasting België veel op dat van Omzetbelasting Nederland. Je zult een 'Periode van' en 'Periode tot' moeten selecteren om de juiste data weer te geven. Na selectie van de periodes worden op de tabbladen de bedragen van de verschillende rubrieken gevuld. Bij het drukken op de worden de journaalposten getoond die de verschillende velden vullen.

Aan de module hebben we het rapport BTW aangifte België (8001) toegevoegd.


Aanpassingen in andere MKG-modules

In de module Financiële mutaties is het nu mogelijk om voor journaalposten meerdere btw-rubrieken aan te geven. Tevens is het hier mogelijk om de btw-rubrieken van de journaalposten te wijzigen wanneer deze nog niet zijn opgenomen. Dit kan met behulp van de knop BTW rubriek wijzigen. Er verschijnt dan een pop-up waar je een of meer btw-rubrieken kunt kiezen en wijzigen. Daarbij is het mogelijk om in een memo-veld een memo toe te voegen.

In de module Grootboekrekeningen is het veld 'BTW rubriek' toegevoegd. In deze module is de groep 'WKR' komen te vervallen. De werkkostenregeling wordt namelijk niet gebruikt in het Belgische model. In de modules BTW , Vaste journaalpost en Memoriaalboekingen zijn na het selecteren van de btw-keuze de gerelateerde btw-rubrieken zichtbaar. Deze rubrieken zijn afhankelijk van het gekozen btw-model.


Type Release notes
Categorie├źn Financieel Omzetbelasting
Versies 005.037.003
005.037.003
grootboekrekening btw-aangifte vaste journaalpost journaalpost memoriaalboeking accorderen btw-rubriek rapport 8001
Was deze informatie nuttig?